Min konstutbildning

Jag går på konsthögskolan i Malmö, och har precis avslutat första året på Kandidatprogrammet – Fri konst, som det heter. Det är ett treårigt program där man får chans att utveckla sitt konstnärsskap.

Första året

Under början av första året handlar mycket om att gå igenom olika tekniker och konsthistorien. När man går igenom tekniker handlar det i stor utsträckning om att man får testa dem praktiskt i olika övningar. Det är en grund, jag tror det är för att man ska ha en chans att se vad det är man vill jobba vidare med. Kanske både att man ska kunna hitta sina favorittekniker, och vilka man kan behöva använda men inte är så bra på. Efter att det är avklarat så väljer man kurser själv. Vad som finns beror på vilka lärare som är på skolan just då, och det anpassas också efter vad vi studenter önskar.

Tre huvudområden

Det finns tre huvudområden, det är teknik, gestaltning och teori. Jag trodde nog innan jag började att det jag mest behövde var en massa tid och vägledning i mitt fria skapande, men efter det första blocket där man går igenom allt har jag förstått hur bra det kan vara med teori, även om det är lite tråkigt ibland. Jag är inte nån av de mest intellektuella studenterna, men om man helt saknar tankar som ligger till grund för det man gör så blir konsten lätt platt och ihålig.

Ateljéarbete

Man har tillgång till en ateljé där man kan arbeta, både med egna projekt och med uppgifter från någon av kurserna. I ateljén kan man vara så mycket man vill, och i det arbete man gör får man stöd, råd, hjälp och handledning av professorer och andra lärare. Det känns som en extremt värdefull chans, och jag är ofta rädd att jag slarvar bort den, samtidigt kan jag se hur mycket jag utvecklats bara på detta året.